De reizigertjes in Kangoeroeland

Schermafbeelding 2014-01-20 om 19.17.50Australië is werkelijk prachtig. Op een gemiddelde dag zien we papegaaien vliegen, kangoeroes hupsen, emoes verschrikt wegrennen en gigantische reptielen sluipen.
Fantastisch natuurlijk, al dat wildlife, maar als er op een fatsoenlijke camping al boomkikkers onder de douche langs je benen omhoog kruipen (waargebeurd verhaal), is het idee aan wat er allemaal in de bush kan zitten niet heel geruststellend.

Omdat we hebben begrepen dat slangen en andere inheemse diersoorten zich meestal uit de voeten maken als je goed kenbaar maakt dat je eraan komt, stippelen wij tijdens een korte wandeling als ware debieltjes al stampend onze route uit door Australisch landschap, in de reinste hoop te ontsnappen aan levensgrote anaconda’s, wilde zwijnen en giftige klotespinnen. Hij voorop, gewapend met een stok tegen spinnenwebben en ander gespuis met mij in zijn kielzog, terwijl ik huppend op m’n grote teen van steen naar steen spring en schichtig om me heen loer.

Op zo’n moment voelen we ons echte stoere bushwalkende natuurliefhebbers en vergelijken we onszelf voortdurend met types in eenzelfde kaliber zoals Steve Irwin en Bear Grylls.

We ontdekken dan ook de mooiste plekjes. In Karijini National Park gooien we onze kleding aan de kant om te zwemmen onder een verlaten waterval en in Kakadu National Park genieten we in totale verlatenheid van het uitzicht over billabongs en Aborigonal art. Wat is dat reizen toch heerlijk!

We koken op een twee-pits gasstelletje in onze outdoor keuken, bewaren onze 5 literpakken wijn – en andere primaire levensmiddelen – in ons koelkastje, slapen in ons uitschuifbed en douchen onder onze solar shower. Het is hier lager dan laagseizoen, wat betekent dat we meestal helemaal alleen zijn en dus gewoon au naturelle in het vroege ochtendzonnetje kunnen douchen. Best romantisch.

Wat we niet vooraf geregistreerd hebben is dat het op dit moment cyclone season is. In Coral Bay worden we door locals dan ook gewaarschuwd voor oorkaan Rusty, die recht op de Australische westkust koerst. Met zijn zelfs voor Australische begrippen gigantische kracht kan het geen kwaad meer het binnenland in te rijden.
We wijzigen onze plannen en rijden richting het mooie Karijini National Park, zodat Rusty zijn business aan de kust kan doen terwijl wij genieten van de prachtige omgeving.

Dat we Rusty enigszins onderschatten blijkt pas als we op plaats van bestemming aankomen om vervolgens niet meer door te kunnen reizen. Samen met ons heeft ook Rusty zijn koers gewijzigd en komt nu recht op ons af. We zitten vast en wachten af.

Gelukkig is Tom Price een bruisende metropool vol met gezellige kroegjes, goede restaurants, grote winkelstraten en tal van attracties… If only! Tom Price is ongeveer net zo levenloos als de gemiddelde mug die onze campervan durft binnen te dringen, met alleen een kleine supermarkt, een kleine snackbar annex café en een bank. Het stadje ligt aan de basis van een enorme mijn, wat nou niet bepaald de sfeerverhogende factor van het geheel is.

Het tafereel duurt vijf dagen, Rusty raast voorbij en laat een spoor van vernieling achter. De wegen zijn kapot, staan onder water en het waterpeil in de rivieren blijft nog dagen stijgen. Het is dus even spannend, maar als de wegen weer zijn vrijgegeven vervolgen we uiteindelijk onze weg naar het noorden.
Daar maken we dankbaar gebruik van onze 4WD als we over Gibb River Road, dwars door de Kimberley richting Darwin rijden.

Inmiddels zijn we over de helft van onze prachtige roadtrip langs de westkust. We snorkelen tussen haaien en kamperen tussen kangoeroes. Van droge landschappen en uitgestrekte kustwegen langs het westen, tot de groene outback in het noorden. Gigantische rood-oranje gekleurde rotsformaties, prachtige Boabab bomen en een wildgroei aan planten maakt dat we regelmatig het gevoel hebben dat er ieder moment een dinosaurus voorbij zou kunnen wandelen. Stoppen met je ogen uitkijken is dan ook in heel Australië geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *